Többfunkcióssá tett gyerekszobák

Néhány ötlet és tanács a blogban arra, hogy tehetjük izgalmasabbá és élhetőbbé nagyobb gyerekeink lakóterét.

Többfunkciós kamaszszobák

Egy kamasz ideális szobája leginkább abban különbözik a lakás többi, felnőttek által használt helyiségétől, hogy multifunkciós: a tizenéves egy területen belül pihen, tanul, öltözik, esetleg helyigényes hobbinak is hódol.

Nemes Mónika építész-lakberendezőt kérdeztük arról, hogy a fiatalok mitől érezhetik valóban otthon magukat saját szobájukban.

Nemes Mónika: Akár panellakásról van szó, akár egy hagyományos családi házról, a gyerekszoba legtöbbször nem a lakás legnagyobb helyisége, így érdemes odafigyelni a helykihasználásra. A praktikusság fontos szempont, a tér legyen könnyen átalakítható, átrendezhető. A 10-13 évesek teljesen más környezetben érzik jól magukat, mint a középiskolások. A játékfigurás vagy autós bútor jó ötlet lehet kisgyermek korban, egy 14-16 évesnél már elképzelhetetlen. Számítanunk kell rá, hogy gyerekünknek 2-3 évente teljesen más elképzelése lesz a számára „menő” berendezésről és a szobában uralkodó színvilágról. Megoldást jelenthet, ha eleve olyan bútorokat veszünk, amelyek nem túl specifikusak, „gyerekesek”, vagy később könnyebben átalakíthatók, eladhatók.

Milyen tanácsokat adna a hatékony helykihasználással kapcsolatban?

Nemes Mónika: Ügyes kombinálással (pl. ágy alatt vagy a támlában tárolóhelyek, fiókok, galériaágy) helyet is megtakaríthatunk. Nem árt, ha a tanulás és a pihenés szigete fizikailag is el van választva egymástól pl. egy nyitott polccal, térelválasztóval. A funkcióknak külön fényforrást biztosíthatunk és komfortérzetet javíthatunk rejtett világítással. Tanácsom olyan kicsi szobákhoz, ahol minden milliméter számít, az, hogy inkább alaposan átgondolva, egyedileg, méretre gyártatott, akár multifunkciós bútorokkal próbáljuk berendezni és mindennek helyet találni.

Melyek a most trendi stílusok a mai kamasz lányok és fiúk körében?

Nemes Mónika: Lányok szobájába ajánlhatóak a natúr színű bútorok pasztellszínű falakkal, amelyeket néhány élénk színű tárggyal, textillel dekorálhatunk. Örök divat a vintage stílusú enteriőr - ez egy klasszikusabb irányzat -, melyben a régi, vagy annak látszó festett vagy natúr hatású fabútorokat virágmintás vagy geometriai mintás tapétákkal, sok puha, világos színű, természetes anyagú textillel, kiegészítővel kombinálhatunk. A felnőtt kor küszöbén álló fiúknak jelenleg a minimalista mellett az indusztriális vagy loft stílusú irányzat a divatos, amiben megjelenhet a nyers beton, tégla, fém, fa, extravagáns mintájú anyagok laza egyvelege. Sötét, mély tónusú színt vagy mintákat inkább a szoba egyik falán használjunk, mert ha túl sok, kisebbítheti a teret.

Végezetül mit tanácsol a „haladóknak”, olyan szülőknek, akik saját maguk szeretnék kialakítani az új gyerekszobát?

Nemes Mónika: Amelyik szülő szeretné maga megálmodni gyermeke új birodalmát, és rendelkezik ehhez szükséges némi érzékkel, rálátással, bátran belevághat a kalandba, hogy a fiatal saját lakóterének új berendezését kitalálja. Az sem árt, ha gyermekével közösen merülnek bele a tervezgetésbe. A lakberendezésben is igaz az a mondás :„a kevesebb néha több”, vagyis néhány szép tárggyal és egy-két odaillő bútorral már kellemes környezetet teremthetünk, nem érdemes túlzsúfolni a kis szobát feleslegesen, hagyjunk benne mozgásteret. Érdemes a kontrasztokkal, árnyalatokkal játszani, pl. sötétebb fal elé világosabb bútort vagy függönyt tenni, vagy fordítva, ezzel is izgalmasabbá tehetjük a szobát.